Art Music Denmark inviterer til paneldebat om musikkritikkens status

Archives:

Foto: Art Music Denmark (grafik)

Den 14. december inviterer Art Music Denmark til paneldebat om den danske musikkritiks status og udfordringer.

Hvilken rolle spiller musikkritikken i dag – både for samfundet mere overordnet og de musikere eller miljøer, som deres artikler og anmeldelser omhandler? Hvilke vilkår eksisterer den under i 2023? Og hvad kan man gøre for at skabe mere opmærksomhed om den klassiske og nye kompositionsmusik såvel som lydkunst i musikmedier og dagblade? Dét og meget andet ønsker vi hos Art Music Denmark at skabe opmærksomhed og dialog om, når vi den 14. december afholder paneldebat om den danske musikkritiks status og udfordringer.

Kunstmusikken og den danske musikkritik anno 2023

Dansk musikkritik har trange kår. Det er i hvert fald det indtryk, man kan stå tilbage med, når man læser om aktuelle opgørelser af månedlige musikanmeldelser i de forskellige dagblade, eller når man kigger nærmere på omfanget af dækningen af den musik, som for mange anses som ‘smal’, heriblandt eksempelvis lydkunsten og den mere eksperimenterende nye kompositionsmusik.

På trods af et sprudlende dansk vækstlag af professionelle musikere og komponister såvel som inspirerende projekter og koncerter med klassisk, ny kompositionsmusik og lydkunst, er der langt mellem anmeldelser, reportager og interviews med musikere fra disse miljøer – og i flere medier er formidlingen så godt som ikke eksisterende.

Den 14. december vil fire deltagere med tilknytning til dansk musikformidling eller vores genreområder debattere ovenstående og flere andre aktuelle spørgsmål om den danske musikkritiks værdi, rolle og udfordringer, set fra bl.a. redaktørens, anmelderens og arrangørens perspektiv.

Paneldebattens deltagere tæller Thomas Michelsen (musikredaktør og anmelder v. Politiken), Ralf Christensen (musikredaktør og anmelder v. Dagbladet Information, Nina Sauerland (redaktør og kulturformidler i Tyskland og Danmark) og Lea Han (medstifter og arrangør af festivalen Festival and Friends, producent, musiker m.m.).

Efter paneldebatten byder Art Music Denmark på et glas vin, kaffe og snacks til alle, der har lyst til at fortsætte samtalen.

Program

15.30: Paneldebat

16.15: Kort pause

16.30: Åben diskussion og mulighed for spørgsmål

17.00: Art Music Denmark byder på et glas vin m.m.

18.30: Tak for i dag

Arrangementet finder sted hos Art Music Denmark i Musikhuset København, 1. sal på Vesterbrogade 59.

Grundet et begrænset antal pladser opfordrer vi til, at man reserverer en gratis plads på forhånd: PLADSRESERVATION.

Arrangementet er en del af et samarbejde med JazzDanmark om den danske musikkritik.

ANSØG NU: Art Music Denmark og TEMPI går sammen om nyt uddannelsesforløb

Archives:

Foto: TEMPI / Art Music Denmark

Uddannelsesforløbet Accelerator henvender sig til dig, der har brug for professionelle indspark til dit kunstneriske projekt.

Arbejder du på et projekt, der relaterer sig til ny kompositionsmusik, klassisk eller lydkunst, og er du på udkig efter professionelle indspark til at få det videreudviklet og realiseret? Så er uddannelsesforløbet Accelerator formentlig noget for dig.

Uddannelsesforløbet Accelerator henvender sig til aktører inden for både Art Music Denmarks og TEMPIs genreområder. Til forløbet, som finder sted i 2024, får du værktøjer til at videreudvikle og realisere et af dine kunstneriske projekter.

Udbytte af forløbet

Arbejder du på et kunstnerisk projekt som musiker, komponist eller på anden vis aktør inden for ny kompositionsmusik, klassisk eller lydkunst, kan du som del af forløbet få sparring fra erfarne aktører i musikbranchen om nye redskaber af relevans for udviklingen og realiseringen af et af dine projekter. Dette gælder blandt meget andet relevante redskaber vedr. ledelse, entreprenørskab og kommunikation.

Man kan f.eks. søge ind med projekter, som relaterer sig til udvikling af ens egen solokarriere, et orkesterprojekt, festival, forening, formidlingsplatform eller andet. 

Mødetidspunkter

Uddannelsesforløbet strækker sig fra uge 8 til uge 24 med ét ugentligt webinar eller fysisk seminar hos os i Musikhuset København i tidsrummet kl. 10-12 eller 10-15. 

Forløbet består af i alt 10 webinarer, 3 åbne vejledningssessions, 2 fysiske seminarer og workshopdage samt en afsluttende præsentation foran et branchepanel. Du kan se alle datoer, tidsrum og fokus for de forskellige møder i tabellen her.

Ansøgning, krav og udvælgelse

Det er gratis at deltage i Accelerator. Dog forventes det, at man engagerer sig i forløbet, deltager aktivt og sætter tid af til forberedelse m.m., hvis man tilmelder sig.

Man søger om optagelse med udgangspunkt i et aktuelt projekt, man arbejder på, og hvor en eller flere personer er tilknyttet projektet. Projektet skal ligge inden for Art Music Denmark eller TEMPIs genreområder.

På baggrund af de modtagne ansøgninger udvælger Art Music Denmark og TEMPI de ansøgere, der kan deltage i forløbet. Udvælgelsen sker på baggrund af en vurdering af hvilke projekter, der har størst potentiale for at udvikle sig.

Deadline for ansøgninger: 31. december.

Ansøg via ansøgningsformularen forneden

ANSØGNINGSFORMULAR

OBS: Da der er et begrænset antal pladser, anbefaler vi, at man tilmelder sig hurtigt, hvis man er interesseret i forløbet.

Accelerator er et samarbejde mellem Art Music Denmark og TEMPI.

OPEN CALL: Residency i Lydlaboratoriet

Archives:

Foto: Alexander Banck-Petersen

Art Music Denmark og Strøm udbyder to arbejdsophold i Lydlaboratoriet: Et vintage musikstudie beliggende i Musikhuset København.

Lydlaboratoriet er et forsøgslaboratorium for vintage lyd. Studiet er oprettet af Strøm og Art Music Denmark i forbindelse med projektet Lydskatten, og det huser en samling af sjældne og inspirerende elektroniske instrumenter og lydudstyr – udlånt af bl.a. komponist Gunner Møller Pedersen. 

Om udstyret

Hjertet af studiet er Gunner Møller Pedersens fantastiske 24-kanalers Allen & Heath Saber pult, der giver rig mulighed for at route signaler rundt på kryds og tværs. Den legendariske AKG BX-20 fjederrumklang der pga. sin silkebløde lyd er blevet emuleret digitalt utallige gange. Hertil kommer et stort udvalg af båndmaskiner fra Gunner Møller Pedersens samling, oscillatorer, logic gates, forstærkere og filtre fra producenter som Brüel & Kjær, Exact Electronic, Hewlett Packard samt den ikoniske trommemaskine TR-909 fra Roland som tidligere har tilhørt Bjørn Svin. Som om det ikke var nok, er der også hjemmebyggede maskiner fra DTUs audiologi-afdeling, som f.eks. gating systemer og en såkaldt bitafskæringsbox.

Alt dette udstyr kan selvfølgelig kobles sammen med computere eller hvilke som helst andre instrumenter, du måtte ønske at tage med i studiet.

20. november 17-19.00 inviterer vi til åbent hus om arbejdsopholdet i Lydlaboratoriet. Vi anbefaler tilmelding til åbent hus, hvis du ønsker at søge arbejdsopholdet. Tilmelding sker til: alexander@artmusicdenmark.org

Residency

Er du lydkunstner, producer, komponist, musiker eller med anden professionel interesse i et arbejdsophold i Lydlaboratoriet, kan du nu søge om arbejdsophold af fire ugers varighed. Der tilbydes 2 individuelle residencies for to residenser hhv. 8/1-7/2 2024 og 12/2-11/3 2024.

Får du tildelt et af de to residencies, får du…:

  • Adgang til Lydlaboratoriet (adgang skal koordineres med Art Music Denmark. Der kan desværre ikke altid garanteres adgang pga. anden koncertaktivitet i huset)
  • Teknisk opstart. Øvrig teknisk assistance er til rådighed 1 dag pr. uge.
  • Produktionstilskud på DKK 5.000,- som bl.a. dækker honorar ifm. åben visning af dit arbejde. Du kan bl.a. læse om de to tidligere arrangementer med Lydlaboratoriet her og her.

Til gengæld forventer vi at du…:

  • Arbejder professionelt med skabelse af eller forskning i lyd
  • Præsenterer dit arbejde ved et mindre åbent arrangement i Lydlaboratoriet (nærmere præsentationsform og tidspunkt aftales)
  • Udviser omsorg for Lydlaboratoriets unikke udstyr
  • Responderer på løbende mails og/eller anden kommunikation om eventuelle praktikaliteter forbundet med dit residency

Ansøgningsfrist: 3. december 2023.

Ansøg via formularen herunder

ANSØGNINGSFORMULAR

Din ansøgning bliver behandlet af Strøm og Art Music Denmark

Læs mere om Lydlaboratoriet her.

Læs mere om Strøm her.

Læs mere om Art Music Denmark her.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte: Art Music Denmark v. Alexander Julin Mortensen på telefon ‭31 79 07 98‬ eller mail alexander@artmusicdenmark.org.

Lydlaboratoriet drives af Art Music Denmark og Strøm og er støttet af Statens Kunstfond, Augustinus Fonden og Koda Kultur.

Musikere udvalgt til residency på Elvermose

Archives:

Foto: Agita Reke og Ana Bermúdez

I september kunne vi løfte sløret for et nyt samarbejde med Elvermose Klassiske Koncerter og Ensemble Storstrøm, hvor man som klassisk musiker kunne ansøge om at komme på et residency ved Elvermose. Vi har været positivt overraskede over de mange ansøgninger og har derfor lukket for flere ansøgninger i denne omgang.

I forbindelse med vores open call er musikerne nu også blevet udvalgt til residenciet, og vi er meget glade for at kunne annoncere, at valget er faldet på Sofie Meyer og Elena Perales Andreu, som vil være på residency fra den 4. til 10. december.

Sofie Meyer fortæller om deres planer for opholdet:

“Ny forskning har henledt opmærksomheden til, at koraller, der er sensitive over for sollys, synes at skifte deres farve for at beskytte sig selv mod solens stråler. Denne mekanisme hos koraller tjener som den primære inspiration for vores projekt. 

Vi ønsker at søge et kunstnerisk udtryk for skrøbelighed og for at bruge farver som ly. Vi initierer at skabe tre audiovisuelle værker, hvis struktur inkorporerer algoritmer skabt ud fra cellular automata koral-regler. Disse regler søger at imitere tilblivelse og overlevelse af korallers celler, og fra dette opbygges vores værker ud fra en simulering af, hvordan koralrev ekspanderer og former sig selv.

Vi har fået opført dele af værket i Oslo og Stockholm, men søger dette residency for at kunne sætte hele koncertværket sammen. Dette kræver tid og ro, og det vil derfor være en stor hjælp med dette residency. Vi er også bosat i forskellige lande, og muligheden for at tilbringe en uge samme sted vil virkelig kunne sætte skub i projektet.”

Projektet drives af Elvermose Klassiske Koncerter og er etableret i samarbejde med Ensemble Storstrøm og Art Music Denmark. Projektet er støttet af Statens Kunstfond.

Art Music Denmark på Impuls Festival

Archives:

 Foto: Art Music Denmark (performance fra festivalen)

Før på måneden deltog Art Music Denmark i IMPULS-Festival, som vi ligeledes har samarbejdet med i forbindelse med projektet NEUSTART.

Den tyske festival Impuls finder sted årligt i det gamle Østtyskland med byen Halle som base. I 2023 blev festivalen afholdt med aktiviteter i både Halle og Leipzig. Festivalen er for international ny musik og lydkunst, men har som ambition at undersøge hvordan der kan arbejdes i nye formater og i forskellige rammer.

Under titlen “No time like the present” søgte festivalen igennem et mangfoldigt program af koncerter, lydkunst i det offentlige rum, performances, workshops, filmvisninger og et daglangt tematisk seminar at åbne for en refleksion over, hvilken rolle kunsten og musikken kan spille i en verden præget af kriser (ikke mindst klimakrise), og som kalder på handling og konkret forandring. Gennemgående blev der gennem det kuraterede program af aktiviteter og diskussioner peget på kunsten og musikken som afsæt og omdrejningspunkt for dannelsen af kollektive rum og aktivistisk praksis.

Den danske kunstner Ragnhild May bidrog med et værk til udstillingen i Halle. Inden for rammerne af NEUSTART kunne Art Music Denmark endvidere invitere to danske aktører med til at besøge festivalen.

Projektet er et samarbejde mellem Art Music Denmark og Initiative Neue Musik Berlin. Projektet er en del af NEUSTART og støttet af Statens Kunstfond, Kulturministeriet og Udenrigsministeriet.

Lydlaboratoriet: Time Capsule

Archives:

Foto: Art Music Denmark

Kom med d.11. oktober, hvor du kan få indblik i Guðjón Andris udforskning af de kreative muligheder i gammelt elektronisk lydudstyr 1950’erne, 60’erne, 70’erne og 80’erne.

I lang tid lavede Guðjón Andri udelukkende musik på sin laptop. Men i den sidste halvanden måned har hun befundet sig i Lydlaboratoriet og er dykket dybt ned i det gamle lydudstyr, som står i studiet i Musikhuset København, og har opdaget interessante ting om den kreative proces undervejs.

”Det betyder virkelig meget for mit kreative workflow, at alting bliver så besværligt. Alle de ændringer, jeg lynhurtigt kan lave på computeren, tager for evigt på de gamle maskiner, så jeg skal tænke meget mere over, om det er dét værd at lave hver eneste lille modifikation”, siger Gudjon.

Den 11. oktober kl. 19.00-20.30 åbner Gudjon dørene til Lydlaboratoriet til Open Lab: Time Capsule. Og der kommer ikke til at være en laptop i syne: Hun arbejder udelukkende med de originale gamle maskiner, hvor den nyeste i opsætningen er en Roland TR-909 fra 1983 – og den ældste en Brüel & Kjær fra 1955.

Ved hjælp af signalgenerator, forstærkere og filtre, der oprindeligt var beregnet til akustiske målinger, har hun de sidste par måneder blandt andet eksperimenteret meget med drift – det samspil, der opstår, når to eller flere rytmiske figurer næsten er synkroniseret, og langsomt glider ind og ud af takt med hinanden. Publikum til Time Capsule kan forvente minimal, dubbet techno over dissonante, hule klangflader, der giver et sug i maven – og ekkoer, der klinger ud i en uendelighed.

“Jeg har opdaget, at når computeren giver mig uendelige muligheder, er det meget sværere at opnå et præcist kunstnerisk udtryk – fordi jeg kan gøre alt. Jeg kan altid bare hoppe videre til næste pre-set eller prøve noget helt andet, hvis noget ikke dur med det samme. Men med de her maskiner er jeg nødt til at finde den rigtige kanal og tilslutte kablerne igen, og huske, om det var kanal syv eller otte, jeg brugte før… og det får mig til at prøve hårdere for at få tingene til at virke. Der er nogle benspænd bygget ind, og der er noget virkeligt spændende at hente i de begrænsninger,” siger Gudjon.

Du kan reservere din billet her: BILLETTER. Vær opmærksom på, at antallet af billetter til arrangementet er meget begrænset.

Hvor

Musikhuset København

Vesterbrogade 59, 1. sal

Hvornår

11. oktober

Kl. 19.00-20.30

Om Lydlaboratoriet
Lydlaboratoriet er et projekt lanceret af Strøm og Art Music Denmark for at gemme og genaktivere gammelt elektronisk lydudstyr fra 1950erne, 60erne, 70erne og 80erne.

I studiet har de to musikere Guðjón Andri og Anton Friisgaard eksperimenteret med maskinerne I tre måneder og udforsket de muligheder, lyde og musikalske udtryk, de kan opnå med dem. Anton Friisgaard afholdt et open lab under dette års Strøm Festival (den 31. august 2023).

Om maskinerne
Lydudstyret og de elektroniske maskiner, som står i Lydlaboratoriet, er udlånt til Strøm og Art Music Denmark af lydpioneren Gunner Møller Pedersen samt DTU og andre, som har doneret til samlingen. Udstyret er blevet samlet I samarbejde med Maple Pools.

Arbejdsro på Elvermose: Nyt fleksibelt residency for klassiske musikere på Lolland

Archives:

Foto: Elvermose Klassiske Koncerter

Elvermose Klassiske Koncerter på Lolland har i mere end 40 år været vært for danske og internationale musikere. Udover at spille koncerter i Elvermoses unikke koncertsal har mange også fået glæde af Elvermose som et arbejdssted for musikere med behov for ro til øvning og udvikling.

Som noget nyt samarbejder Elvermose med Art Music Denmark og Ensemble Storstrøm om, at endnu flere danske og internationale musikere får glæde af Elvermose.

Er du/I klassiske musikere, repræsentant(er) for et ensemble, komponist eller på anden måde tilknytning til det klassiske musikmiljø i Danmark eller udlandet, så kan I nu søge om arbejdsophold af 5-7 dages  varighed. Opholdene skal finde sted mellem november 2023 – februar 2024.

Får du/I tildelt et arbejdsophold få du samtidig:

  • Adgang til privat soveværelse (max 3 pers. for individuelt værelse)
  • Adgang til koncert og øvefaciliteter, herunder stemt flygel
  • Kost i form af morgen-, middags- og aftensmad
  • Tilbud om møde med det lokale musikliv i samarbejde med Ensemble Storstrøm

Til gengæld forventer vi at du/I:

  • Arbejder professionelt f.eks. ifm. øvning op til en koncert
  • Præsenterer dit arbejde for Elvermoses publikum, enten i form af workshopkoncert, artist talk eller andet åbent format

Kunstnere er ansvarlige for egen transport til og fra Elvermose. 

Ansøgningsfrist: løbende

OBS: Vi modtager desværre ikke flere ansøgninger i øjeblikket.

 

Din ansøgning bliver behandlet af Maj Kullberg, repræsentant fra Art Music Denmarks Musikfaglige udvalg og Ensemblechef i Ensemble Storstrøm i samarbejde med Elvermose.

Læs mere om Elvermose her.

Læs mere om Ensemble Storstrøm her.

Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte: Christine Krabbe på telefon 20613046 eller mail chrik@elvermose.dk. 

“Arbejdsro på Elvermose” drives af Elvermose Klassiske Koncerter og er i samarbejde med Ensemble Storstrøm og Art Music Denmark. Projektet er støttet af Statens Kunstfond.

Art Music Denmark ansætter Maria Frej til projekt om de klassiske musikforeninger

Archives:

Foto: Mats Bäcker

Maria Frej, der har en omfattende baggrund som chef og direktør i forskellige poster i musiklivet, skal hjælpe Art Music Denmark med at kortlægge og undersøge de klassiske musikforeninger og deres behov. Ønsket er at lære mere om, hvordan vi kan styrke disse væsentlige koncertscener for den klassiske kammermusik i Danmark.

De klassiske musikforeninger udgør et vigtigt arbejdsmarked for klassiske musikere og tilbyder samtidig en enestående geografisk spredning af klassiske koncerttilbud ud i det ganske land. Foreningerne er typisk drevet af frivillige kræfter og for en minimal økonomi, samtidig med at der præsenteres programmer på højt kunstnerisk niveau. Med en kortlægning af aktivitetsniveau, publikumsarbejde m.m. vil Art Music Denmark se nærmere på, hvordan man kan styrke disse vigtige koncertscener for klassisk kammermusik.

Maria Frej udfører dels en spørgeskemaundersøgelse og dels en række interview med aktører på området, og vil på den baggrund levere en rapport med fakta og anbefalinger til det videre arbejde.

Maria Frej glæder sig til at fordybe sig i området:  ”Jeg synes, det er sjovt at tænke på, at jeg så langt tilbage som i 2002 var med til at udarbejde en rapport om ”vilkårene for koncertfremførelse af klassisk kammermusik i Danmark”, og at jeg nu får lov at vende tilbage og undersøge, hvad der er sket på de 20 år.”

Regin Petersen, direktør i Art Music Denmark, udtaler sig: “Art Music Denmark sætter i den kommende tid fokus på de danske klassiske musikforeningers vigtige rolle i dansk musikliv. I de kommende måneder har vi glæden af at knytte musikmennesket Maria Frej til vores organisation. Maria har en baggrund som topleder i dansk og svensk klassisk musikliv foruden lang erfaring fra det organisatoriske og kulturpolitiske liv.  Vi glæder os til samarbejdet.”

Om Maria Frej

Maria Frej arbejder som freelancekonsulent med opgaver inden for musik- og kulturbranchen. Hun har gennem en lang årrække bestridt ledende poster inden for musiklivet; som ensemblechef, programchef, administrerende direktør m.m., samtidig med et aktivt musikpolitisk virke inden for organisationer, bestyrelser, kommunalpolitik m.m. Maria Frej var frem til foråret 2023 administrerende direktør og koncerthuschef for Malmö Live og Malmö SymfoniOrkester, hvor hun tegnede en udvikling med stærkt strategisk fokus på publikumsudvikling og lokal positionering. Forinden var Maria Frej programchef i Tivoli og ansvarlig for bl.a. Tivoli Copenhagen Phil og Tivoli Big Band.