STATUS udgiver rapport om kunstmusikkens tilstand i Norden

Archives:

I dag lancerer netværket STATUS en rapport om den klassiske og nye kompositionsmusiks status i Danmark, Island, Finland, Norge og Sverige. Rapporten præsenterer adskillige aktuelle cases fra de nordiske lande, som både understreger den kreative energi, men også de udfordrende rammer, der kendetegner kunstmusikken og dens vilkår i Norden.

I alle de repræsenterede lande gennemgår den klassiske og nye kompositionsmusik mange spændende forandringer, men står også overfor nye udfordringer, der kalder på et samarbejde om at udtænke løsninger i fællesskab. På trods af de mange forskelle mellem de fem lande, opdagede vi under udarbejdelsen af rapporten, at mange af disse udfordringer og forandringer gik igen i flere af landene. Derfor kan vi også lære meget af hinanden om, hvordan vi kan løse udfordringerne og bidrage til en positiv udvikling af miljøerne. 

De mange cases fra rapporten kan inspirere aktører fra kunst- og kulturlivet såvel som kulturpolitikere til at undersøge og eksperimentere med nye muligheder, som kan fremme vilkårene for kunstmusikken. Tematisk kredser de om samarbejder, strukturer, publikum, værdier og produktioner.

STATUS vil følge op på undersøgelsen med to projekter, som også nævnes i rapporten: En kortlægning af musikorganisationer i Norden og en nordisk konference om vilkårene for den kontemporære og klassiske musik i Norden.

Rapportens metode er udviklet af det anerkendte danske agentur Bespoke. Rapporten er frit tilgængelig og kan læses på nordicstatus.org.

OM STATUS

STATUS er et netværk af musikorganisationer fra de nordiske lande, der har til formål at styrke nordiske samarbejder inden for klassisk og ny kompositionsmusik. I  netværket indgår Iceland Music Information Centre (IMIC), Music Finland, Music Norway, Unga Tankar om Musik (UTOM, Sverige) samt Art Music Denmark, der ligeledes tog initiativ til projektet sidste år.

STATUS er støttet af Augustinus Fonden, Nordisk Kulturfond, Statens Kunstfond, Signatur og Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.

Flere nyheder

Danske kunstnere og kuratorer besøger Berlin

Archives:

Foto fra Cashmere Radio

1. til 4. september inviterede Art Music Denmark i samarbejde med Neustart og Initiative Neue Musik otte danske kunstnere og kuratorer til Berlin: Alexandra Hallén, Mads Emil Dreyer, Anna Berit Asp Christensen, Mikkel Egelund Nielsen, Bettina Marie Ezaki, Søs Gunver Ryberg, Bara Gisladottir og Art Music Denmarks direktør Regin Petersen deltog i et tætpakket program under den vidtfavnende tyske festival “Month of Contemporary Music” for at finde inspiration, nye samarbejdspartnere og muligheder.

Mikkel Egelund Nielsen, guitarist i bl.a. ensemble NJYD, giver en beskrivelse af sin oplevelse af turen.

Vi var en lille delegation af danske musikere, komponister, lydkunstnere og festivalledere, der tog på Sound Walk rundt i Berlin, som en del af Monat der zeitgenössischen Musik.

En rolig og langsomt bevægende baggrunds-tone blev aktiveret, når jeg trykkede på “play”. Fuglekvidren og den beroligende lyd fra vinden i træerne skiftede stemning og blev mere præsent – der blev zoomet helt ind og skruet op for effekterne. En kvindelig stemme meldte sin ankomst; På tysk fangede hun min opmærksomhed og bad mig se mod lejlighedsbygningen bag mig.

Vi skulle på en lille rejse op. “Se altanen på 3. sal”, sagde hun. “Her bor en familie på 4, de er i gang med at gøre klar til aftensmaden”. Alt imens den kvindelige stemme fortalte, skiftede lydbilledet fra før til et mere livligt og dagligdags univers. Lyden af tallerkener der blev stillet frem, bestik der blev taget op af skuffen, børn der legede, tegnede, lavede lektier eller tabte noget på gulvet. Mor og far der talte sammen. Elevatorstøj og lyden af en nærmest futuristisk tidsmaskine kastede mig videre. Den kvindelige stemme fra før har bedt mig kigge på lejligheden på 4. sal. Den er nydelig – med enkelte potteplanter og et rent udtryk. Her boede en ældre kvinde med sine tre katte.

Sådan fortsatte rejsen opad – til både taglejligheden, skyerne, stratosfære og mesosfære. Efter i alt 2-3 minutter stoppede fortællingen og de skiftende lydindtryk. Jeg gik videre i den yndige lille, nærmest private, men stadig offentlige baggårds-park i Berlin Mitte. På min jagt efter en ny QR-kode og med øjnene fast rettet mod min iPhone, som de sidste 20 minutter har været fast monteret i min venstre hånd – det slog mig, at jeg måtte ligne en turist, som var blevet væk og blot leder efter nærmeste udgang eller S-Bahn station. Heldigvis mødte jeg andre – enten søgende eller roligt lyttende, eftertænksomt opmærksomme og åbne for lydindtryk og fortællinger – på min rute rundt i haven.

Art Music Denmark har inviteret os med til Berlin i samarbejde med Initiative Neue Musik Berlin (INM). Der er lagt et stramt og spændende program for weekenden, selvsamme hvor festivalen starter – en hel måned med ny musik i Berlin, hvor INM har samlet mindre festivaler, koncerter og arrangementer til en begivenhedsrig måned. I Berlin handler september måned om nye verdener af lyd. Måske ikke for alle – men trods alt for et bredt og interesseret publikum. Ny musik, uropførelser, lydkunst, musikteater, improvisation, elektroakustiske værker og lydinstallationer skal ses, høres, opdages, følges, mærkes og formes i byen.

At kalde det en måned for ny musik er nærmest en underdrivelse. Med omkring 150 arrangementer på 65 scener, er det et overflødighedshorn af indtryk, overvældende og en indikation om, at alle bosiddende og besøgende i Berlin kan lade sig overraske og inspirere af de mange nye tendenser indenfor lyd og kunst, genrer og ideer, som følger i resten af måneden. Koncerterne spænder fra små klubscener til større koncertsale. 

Jeg finder det interessant, at festivalprogrammet ikke er kurateret af én festival, organisation eller instans, men at den er skabt i et samarbejde mellem flere og nærmest direkte fra en uafhængig kulturscene. Jeg forestiller mig, at man i september måned forener en stor mængde forskellige kunstneriske tilgange under ét tag, hvis bredde og kulturelle substans forbinder og formidler ikke blot Berlins, men også hele Tysklands – og formentlig hele det internationale ny musik-miljø.

I løbet af de 3 dage vi var dernede, nåede vi at opleve forskellige verdener af ny musik og lydkunst. Ensembler som både præsenterede uropførelser af nye værker skrevet til begivenheden og opførelse af ældre værker. Herunder et fantastisk nyt værk af den danske duo Vinyl -terror & -horror skrevet til Ensemble KNM Berlin og slutteligt en medrivende og opløftende koncert med Ensemble Zafraan og den danske operasanger Dénise Beck, hvor ensemblet har inviteret operaen ind i den nye musik og skiftevis fortolkede gamle og nye værker – flot kurateret og gennemtænkt i samarbejde med ensemblet. Som jeg i min ros til Dénise fik sagt: Dejligt at den sidste aften i Berlin sluttede med den stærkeste oplevelse af alle.

Udover koncertoplevelser blev det til et besøg hos den Danske Ambassade med en pop up-koncert af Ragnhild May, der netop er flyttet til Berlin som en del af Artist-in-Berlin programmet udvalgt af DAAD. Herudover talte et besøg hos Errant Sound – et lydkunst-galleri samt besøg hos Cashmere Radio – en eksperimenterende radiostation. Ved besøget hos Cashmere ankom vi lidt for sent og bombede direkte ind i en live radio-transmission. En på mange måder speciel live-udsendelse, hvor lytterne efter en live-impro af duoen Y-E-S Collective blev suget med ind i et “slik-spil”. Her skulle de fire radiogæster skiftevis gætte hvilket stykke chokolade, der faldt ned i en æske (små chokolade varianter af bl.a. mars, twix, snickers, milky-way, bounty osv.) En nærmest umulig bedrift, da alle små chokoladestykker næsten lød helt ens, når de blev tabt i æsken. Herefter den legendariske telefonfis, hvor radioværtens mor blev det første offer (efter at der var gået 2-3 minutter med at ringe til folk, der ikke tog telefonen). Under nærmest hele udsendelsen (som varede en time) var både værtens og gæsternes stemmer forvrængede og skiftede fra høje til lave pitches, som gjorde det svært at identificere, hvem der talte og samtidig svært at forstå, hvis der blev talt hurtigt og oveni hinanden. Det pludselige skift fra bylivet i Berlin til i næste øjeblik at være vidne til denne på mange måder underlige, ret interne og for flere nærmest kedsommelige og ligegyldige udsendelse fik også delt humøret og oplevelsen i vores lille danske gruppe. Flere blev provokeret af den næsten arrogante holdning og meningsløse tilgang til spild af tid, hvor andre anerkendte værtens og programmets hyldest til det absurde og det at være i nuet uden at skulle nå alt muligt på kort tid.

Interessant er det trods alt at have en radiokanal, hvor der kan leges frit uden stillingtagen – samtidig krydser jeg fingre for, at andre af deres udsendelser måske i højere grad tør tage stilling og stille spørgsmålstegn, eller blot være mere eksperimenterende end lige det, vi var vidne til. Det virker oprigtigt som om, der er plads til begge dele, og at alt er tilladt.

Det var inspirerende at tage del i et sådant besøgsprogram, uden at have sit instrument med og selv skulle spille koncert. Det skabte rum for mange gode samtaler og samtaleemner – både blandt de medrejsende og med de tyske og internationale musikere, komponister og ensembler. Der har været plads og tid til brainstorming, udformning af nye ideer og lyst til at udvikle nye koncepter, koncertserier og samarbejder med ensembler, komponister og musikere imellem. Jeg kan kun glæde mig over at kunne følge – og være en del af – musikkens og lydkunstens fortsatte rejse og udvikling i Danmark. 

Læs mere om NEUSTART på projektets hjemmeside.

Flere nyheder

Art Music Denmark og LMS inviterer til informationsmøde om skolekoncerter

Archives:

Foto: Christian Brandt

D. 15. september bliver det muligt at høre nærmere om, hvordan man som musiker kan komme til at spille skolekoncerter, når vi afholder informationsmøde med Gitte Abildtrup Møller fra Levende Musik i Skolen.

Børn er fremtidens publikum og musikere. Derfor skal de også introduceres for klassisk musik spillet af professionelle musikere – og det kan du hjælpe med!

Sammen med Levende Musik i Skolen, afholder vi et informationsmøde i Musikhuset København. Her vil det blive muligt at høre nærmere om LMS’ skolekoncerter, samt hvordan man ansøger om selv at spille hos dem.

Mød LMS’ Direktør Gitte Abildtrup Møller, der vil fortælle om Levende Musik i Skolen og LMS’ klassiske satsning “Smag for Klassisk” samt en klassisk musiker, som fortæller om erfaringer med at spille koncerter for børn og unge.

Arrangementet er gratis og henvender sig til professionelle, klassiske musikere.

Hvor

Musikhuset København

Vesterbrogade 59

København V, 1620.

Hvornår

15. september, kl. 15.30-16.30.

Smag for Klassisk er støttet af Det Obelske familiefond og Spar Nord Fonden.

Flere nyheder

Creative Europe og Art Music Denmark inviterer til arrangement om støtte og samarbejdsmuligheder

Archives:

Foto: Ali Asperheim

Den 13. oktober inviterer Creative Europe og Art Music Denmark til et arrangement for mindre musikaktører om støtte og samarbejdsmuligheder.

Der er mange gode grunde til at arbejde internationalt, når man beskæftiger sig med musik – uanset om du arbejder i branchen eller selv er udøvende musiker: Flere unikke talenter at erfaringsudveksle og dygtiggøre sig sammen med, nye idéer og inspirerende måder at understøtte kunstnerne på, adgang til et langt større publikum end hjemme i andedammen – og meget andet.

Til dette eftermiddagsarrangement skal vi se nærmere på internationale samarbejds- og støttemuligheder for musiklivet. Nærmere bestemt hvad mindre musikaktører kan få ud af EU’s kulturstøtteprogram, Creative Europe. Der er nemlig meget at hente – også for mindre organisationer.

Men hvilken type musikprojekter kan få støtte af Creative Europe? Hvordan kommer du overhovedet i gang? Og hvad skal du være opmærksom på, inden du kaster dig ud i et EU-projekt?

For at besvare disse spørgsmål og inspirere dig til, hvordan du kan bruge Creative Europe, har vi inviteret nogle af dem, der har prøvet kræfter med programmet til at dele deres projekter og erfaringer med os:

Det Danske Ungdomsensemble, der har deltaget i MusXchange, et udvekslingsprogram for unge klassiske musikere, hvor talenter fra Europa får mulighed for at mødes og spille sammen.

Improvisationskollektivet The Community, som er med i SHARE, der arrangerer internationale møder mellem europæiske improvisationsmusikere og eksperimenterer med at udvikle ikke-hierarkiske peer-to-peer undervisningsmetoder.

Vokalensemblet ARS NOVA Copenhagen, der netop har fået støtte til at lave en korfestival i fire nordiske lande.

Foruden spændende oplæg og samtaler byder vi på et glas, lidt snacks og mulighed for networking.

Hvor

Musikhuset København

Vesterbrogade 59

København V, 1620.

Hvornår

13. oktober, kl. 14-17.

Arrangementet præsenteres af Creative Europe Desk Danmark/Slots- og Kulturstyrelsen og Art Music Denmark.

Flere nyheder

Kom med i VEGA d. 14. september og bliv klogere på dine ubevidste fordomme, hør om spændende initiativer og mød vores kulturminister

Archives:

Få opdateret din viden om diversitet og inklusion – og få opfrisket, hvordan du modarbejder dine og andres ubevidste fordomme!

D.14. september inviterer Kunst & Kultur i Balance til en lærerig eftermiddag i VEGA, hvor Kulturministeren kommer forbi, og Jens Rottbøll fra Living Institute giver os to inspirerende undervisningstimer med helt konkrete værktøjer til at skabe forandring. Du vil også møde repræsentanter fra kampagnerne Stregen i Sandet og Restage – og så er der selvfølgelig tid til at netværke med de andre forandringsagenter og kolleger på tværs af kunst- og kulturlivet. 

Tilmeld dig her.

OBS!
Der er et begrænset pladser som tildeles efter først-til-mølle-princip. Det er gratis at deltage, men der vil være et no show-fee på 300 kr.

 

Program
Kl. 13.00
Velkomst v/ styregruppen.

Kl. 13.05 – 15.05 
Undervisning i at arbejde med ubevidste fordomme v/ Jens Rottbøll, Living Institute.

Kl. 15.05-15.15 
Pause

Kl. 15.15-15.30 
To aktuelle kampagner Stregen i Sandet og Restage

Kl. 15.30 – 16.00 
Paneldebat med Kulturministeren, Ane Halsboe-Jørgensen, Restage, Stregen i Sandet og Kunst & Kultur i Balance

Kl. 16.00 – 17.00
Styregruppen byder på lidt læskende: 
Lær de andre forandringsagenter bedre at kende – forandring sker i fællesskab. 
Det er vigtigt, vi kender hinanden.

 

Kunst & Kultur i Balance 
Kunst & Kultur i Balance blev initieret af Art Music Denmark og så dagens lys i efteråret 2020 som følge af de mange vidnesbyrd fra kvinder i musikbranchen, men initiativet bredte sig hurtigt til at involvere 31 organisationer på tværs af musik, billedkunst, film, teater, museer, scenekunst m.m. Denne partnerkreds ydede økonomisk støtte til blandt andet et uddannelsesforløb, udgivelser og netværksarrangementer.

I 2022 fokuseres der i styregruppen, hvordan initiativet fortsat forankres og fremtidssikres, derfor er partnerkredsen ikke opdateret. Styregruppen består af medarbejdere fra Dansk Komponistforening, JazzDanmark, Roskilde Festival, ROSA,  Tempi og Art Music Denmark. 

Læs mere om projektet her.

www.kunstogkulturibalance.org

Flere nyheder

Kunstner og komponist Christian Skjødt Hasselstrøm udvalgt til ISCM 2022

Archives:

Foto: Mathies Jespersen

Christian Skjødts værk ‘Interdependencies, Part I’ (2018) er udvalgt som det danske indslag til ISCM World New Music Days 2022 i Auckland, New Zealand.

Som den danske sektion af ISCM har Art Music Denmark hvert år fornøjelsen af at udsende et åbent Call for Works til ISCM World New Music Days. Christian Skjødts værk blev oprindeligt udvalgt til ISCM World New Music Days 2020, men grundet Covid-19 blev festivalen udskudt til 2022 og løber nu i stedet af stablen fra d. 23. august – 31. august 2022.

Christian Skjødt Hasselstrøm, der er uddannet ved Det Jyske Musikkonservatorium, arbejder som kunstner og komponist i feltet mellem lyd, visualitet og videnskab. Skjødt har præsenteret sit arbejde på gallerier, museer, festivaler, og koncertsale i store dele af verden og har blandt andet modtaget priser fra Prix Ars Electronica og Japan Media Arts Festival.

Det udvalgte værk ‘Interdependencies, Part I’ blev skabt under residencies ved EMS Elektronikmusikstudion i Stockholm (2017) samt Notam, Oslo (2018), og tager sit soniske samt konceptuelle udgangspunkt i et selvbygget elektronisk instrument, der undersøger strømlige afhængighedsforhold i et slags ”nulsumsspil”. 

I forbindelsen med offentliggørelsen af ISCM’s udvalgte værker har Art Music Denmark snakket med Christian Skjødt, der fortæller, at han er spændt på at genbesøge værket, der havde sin uropførelse til Open Days i Vor Frue Kirke i Aalborg tilbage i 2018. 

‘Interdependencies, Part I’ får sin længe ventede debut på den anden side af kloden, når det på torsdag d. 25. august opføres på Kunstgalleriet Te Uru Waitakere Contemporary Gallery i Auckland, New Zealand.

Hvad er ISCM World Music Days?

ISCM (International Society for Contemporary Music) er en verdensomspændende forening og netværk for ny musik med flere end 50 medlemslande. Foreningen afholdt ISCM World New Music Days første gang i Salzburg i 1923, og siden har projektet årligt rejst mellem storbyer over hele kloden. Festivalen er altså en globalt orienteret begivenhed, der kan være med til at forbinde musik til nye publikummer, nye musikere og komponister samt arrangører og organisationer fra hele verden. 

Læs mere om ISCM her.

Læs mere om Christian Skjødt her. 

Flere nyheder